Valoarea ET a unei jante: ce este?
Construcția roții
Determinarea valorii ET este legată de tehnologie, de construcția roții camionului. Aceasta constă de obicei din două părți: janta (în jurul căreia se așează anvelopele camionului) și platoul sau discul (care asigură legătura dintre jantă și butuc). Roata este atașată de butuc, adică de vehicul, prin intermediul platoului (discului) cu piulițe de roată sau șuruburi de roată. Poziția platoului sau discului în raport cu rulmentul roții este baza pentru valoarea ET. Acesta este dat în milimetri și, prin urmare, este de fapt o indicație de distanță.
Poziție deasupra rulmentului roții
Deci, pentru a determina valoarea ET a roții, ne uităm la secțiunea transversală a roții. Dacă discul este fixat în centrul jantei, vorbim de un ET0 (în milimetri). În acest caz, există așadar un spațiu egal atât la interior, cât și la exterior. ET (offset) este egală cu distanța dintre rulmentul roții și locul de montare.
Deoarece producătorii de automobile și de roți caută, de asemenea, să minimizeze uzura, roata trebuie să fie centrată cât mai bine posibil deasupra rulmentului roții. De asemenea, este important ca roata să poată fi poziționată astfel încât să se poată roti liber, fără rezistență din partea, de exemplu, a discurilor de frână și/sau a altor componente.
Jantă interioară
În practica de zi cu zi, valoarea ET este numărul în milimetri cu care linia mediană a roții se abate de la suprafața de montare (pe butucul roții). Ca regulă generală, cu cât ET este mai mare, cu atât o roată cade mai mult în interior; cu cât ET este mai mică, cu atât o roată iese mai mult în afară. Valoarea ET poate fi citită de obicei pe interiorul jantei, dar este, de asemenea, întotdeauna listată în prezentarea generală a gamei noastre. Dacă păstrați aceeași valoare ET ca și roata care urmează să fie înlocuită, aveți întotdeauna dreptate.
Să presupunem că o roată are ET35. Dacă montați o roată cu ET25, roata va ieși cu 10 mm mai departe. Acest lucru modifică, de asemenea, poziția în raport cu rulmentul roții, ceea ce poate însemna o uzură mai mare; precum și un comportament diferit al direcției, deoarece lățimea căii de rulare se modifică.