Construcția unei anvelope radiale

Componentele unei anvelope radiale
Carcasa radială
Anvelopele radiale trebuie să suporte multe. Prin urmare, în special în cazul anvelopelor agricole și de terasament, carcasa radială trebuie să fie flexibilă, stabilă și puternică. Acesta este motivul pentru care mai multe straturi de raion, nailon, poliester sau cabluri de oțel sunt aplicate în unghi drept față de direcția de deplasare. Din talon în talon, cablurile radiale sunt paralele și formează un unghi de 90 de grade.
Rezistența carcasei depinde de:
- numărul de corzi
- calitatea (rezistența la tracțiune și elasticitatea materialului corzilor)
- numărul de straturi de cord
Rezistența carcasei determină presiunea maximă a anvelopei. Presiunea și volumul de aer al anvelopei determină, la rândul lor, sarcina maximă admisibilă (capacitatea de încărcare) a anvelopei. Deoarece volumul din pneurile agricole și de terasament variază foarte mult în fiecare situație, apar diferențe în ceea ce privește capacitatea de încărcare și viteza admisă a acestor pneuri.
Straturi de centură și cordon
Centura unei anvelope, care constă din două sau mai multe straturi de cablu, dispuse în diagonală, este aplicată pe carcasă. Centura unui pneu formează o singură unitate cu banda de rulare, astfel încât nu își modifică lungimea în timpul deplasării. Centura servește la formarea unui ansamblu rigid și stabil împreună cu banda de rulare.
Banda de rulare
Cea mai discutată parte a anvelopei care vine în contact cu solul sau cu suprafața drumului. Banda de rulare este fabricată din cauciuc, iar în cadrul segmentului agricol și de terasament, există o mare varietate de modele sau profiluri ale benzii de rulare. Oferta de tracțiune sau rezistența ridicată la tăieturi sunt adesea decisive în alegerea benzii de rulare potrivite. În plus, adâncimea benzii de rulare poate varia foarte mult de la anvelopă la anvelopă. Cauciucul benzii de rulare trebuie să fie întotdeauna rezistent la crăpare, flexare, deformare și uzură.
Umerii
Umerii formează tranziția dintre banda de rulare și obraji.
Obraji
Obrajii anvelopei oferă elasticitate sau flexibilitate carcasei. Aceasta permite anvelopei radiale să se deformeze și să absoarbă șocurile. Obrajii anvelopei trebuie să fie rezistenți la intemperii, vibrații și mișcare. Cauciucul pereților laterali este alcătuit dintr-un compus elastic de cauciuc. Acest cauciuc protejează carcasa. Marcajele anvelopei sunt, de asemenea, pe flancul anvelopei.
Taloane
Taloanele asigură o legătură între anvelopă și jantă. Aceasta previne patinarea pe jantă. Pe partea exterioară a talonului se află un „spărgător” care acționează ca protecție. Aceasta previne, de asemenea, pătrunderea nisipului și a murdăriei. Din cauza diametrului relativ mare și a flanșei joase a jantei, anvelopa pentru terasamente poate fi umflată doar la o presiune limitată atunci când este montată. Aceasta se numește presiune de montare. Dacă această presiune este depășită, talonul poate fi împins peste flanșa jantei, ceea ce este foarte periculos.
Strat fără cameră (TL/TT)
Anvelopele fără cameră (Tube-Type) au un strat subțire, neetanș, de cauciuc atașat la interiorul carcasei. Acest lucru previne deteriorarea carcasei și a camerei interioare de către straturile de cord. Anvelopele TubeLess (fără cameră interioară) au un strat de cauciuc etanș la aer pe interiorul carcasei, numit și strat interior (innerliner) sau strat tubeless.